Sjöförklaringen angående Gotlandia 2 har kommit ut.

Klockan 11.05 avgår HSC Gotlandia 2 enligt tidtabellen ifrån Nynäshamn med slutdestination Visby. Det är tät dimma och runtikring klockan 11.17 så krockar dom med M/S Gotland.

HSC Gotlandia II. Foto: Gotlandsbolaget
Vi på haveriutredningen tycker att båten ser ut ett fartyg som blivit påträdd en kondom.

Med hjälp av intervjuer och inspelningar ifrån bryggan samt radiokonversationer kan vi nu ge en klar bild av vad som skedde ombord Gotlandia 2.

Fartyget håller på att lämna kaj och kapten har precis kallat upp en matros till bryggan innan avgången som extra utkik. Det finns en styrmanselev som tar matrosens plats vid trossarna istället. Enligt kapten så avgick dom helt utan problem. Precis alla anställda är sommarvikarier och en speciell jargong har utvecklats då alla slutat använda deras riktiga namn.

En av flunkarna säger i sin intervju att citat "Det hela började på en förfest vi hade ombord då matrosen doppade pungen i munnen på däckade styrmannen. Han kallas för ballen nu." slutcitat

- Okej gubbar. Är alla stand by vid trossarna?
- Stand by.
- Japp, stand by föröver.
- Backen jag hörde inte riktigt vad du sa?
- Ja kapten. Vi är stand by föröver.
- Alltså du mumlar nu va? Vad är det du säger egentligen?
- STAND BY! STAND BY! STAND BY!
- Sååååå nu spottade du ut pungen så man hör vad du säger. För och akter. Lägg av allt.
- Lägger av akter.
- Lägger av föröver.
- Nu hörde jag inte riktigt vad ballen sa igen.
- LÄGGER AV FÖR I HELVETE!!!
- Alltså det skrapar ifrån ballens radio. Det låter som om du har lite pubishår som skrapar emot radion. Ta och pilla bort pubishåret emellan tänderna så man hör vad du säger.
- ALLTSÅ KAN NI LÄGGA NER DET FÖRBANNADE JÄVLA SMEKNAMNET NU!! EN GÅNG DOPPADE HAN BALLEN I MUNNEN PÅ MIG VA?! SÅ ROLIGT KAN DET INTE VARA!!

Kort paus.

- Det är väldigt svårt att höra vad som sägs på radion nu. Det låter precis som om någon har en balle i munnen.

Gotlandia styr ut ifrån kajen och snabbt inser kapten att dimman kan strula till det lite. Därför tar han beslutet om att kontakta M/S Gotland.

Via sms...

- Fan va disigt det var då?! Ska detta föreställa sig svensk sommar? Jag slänger iväg ett mess till Gotland.

Detta sms är den enda riktiga handlingen till att underlätta mötet emellan M/S Gotland och Gotlandia 2. Det lyder:

"Tja det här är Gotlandia. Jävla dimma. Den är gay. Vi går nu iaf. Girar ni eller?" Följt av två smileys och en gif animation där en apa juckar mot en banan.

- Alltså är ballen här snart eller? --Maskinchefen stirrar ut mot dimman--

Eftersom kontrollrummet också är på bryggan befinner sig maskinchefen stand by vid kaptens sida.

- Ja vart fan har ballen tagit vägen? Jag ropar på radion.

Ballen kommer precis in på bryggan.

- Va bra!! Kan ju inte köra utan baco... va fan? Vart är baconchipsen ballen?

Här följer en uppmaning ifrån kapten och maskinchefen att ballen faktiskt måste skärpa sig. Det står som standing orders i skeppsdagboken att citat "Captain always needs baconchips delivered by the guy who got the AB:s balls in his mouth when leaving the hamn." slutcitat.

- Men det är ju dimmigt så jag tänkte att vi kanske ska navigera lite?
- Va fan sa ballen nu? Yttrade ballen sig till kapten om vad han ska göra på sin brygga?!
- Asså nej... jag mena bara.
- Ja... vad menade ballen då?
- Vi ser ju inte ens vindrutetorkarna för att det är så mycket dimma!? Kolla!? --Pekar utåt--
- Du... jag har faktiskt tagit kontakt med M/S Gotland redan. Skickade ett mess. Så, hämta baconchips nu.

Enligt kapten så sa han i början på sin intervju att han kallat upp matrosen för att vara en extra utkik. I matrosens intervju så kommer det fram att detta också är en stående order. Matrosen säger att citat "Captain vet att mina skills ligger hos the ladys och inte någon jävla båt. Brukar styra upp lite babes på bryggan vid avgång. Några perks måste man ju ha ju!" slutcitat.

Det är endast kapten och chiefen på bryggan som står och beklagar sig över att dom inte har några baconchips. På radion hör man citat "Finns det plats för lite bryggbesök kanske?" slutcitat.

Det var matrosen som ropade upp och citat "Fatta vilka brudar jag fick tag på?! Stod och berättade om när jag doppa ballen i andrestyrmans mun och så kom han precis för att hämta baconchips! SÅ JÄVLA TAJMAT VA?!" slutcitat.

Nu är det inte många minuter kvar till krocken och kapten förlitar sig helt på att autopiloten tar han hela vägen till Visby. Det börjar droppa in en fruktansvärt massa folk på bryggan helt plötsligt och det blir svårt att tyda vad som exakt sägs. Personerna på bryggan är nu motorman, maskinchefen, intendenten, kapten, överstyrman, en flunkare och styrmanseleven.

Matrosen kommer in på bryggan.

- SKÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL PÅ ER GUBBAR HÄR KOMMER HÖVDINGEN MED LITE BRRRRRYGGBESÖK!!!

Nu är det fullständigt omöjligt att höra vad som sägs på bryggan. Det låter som ett enda stort cocktailparty med dåliga raggrepliker som stående skämt. Vi kan räkna upp till minst 35 pers på bryggan just nu men successivt kommer det fler in för ett bryggbesök.

Ballen kommer tillslut in på bryggan med baconchips. I ballens intervju så säger han att citat "Jag kollade på radarn och såg att M/S Gotland låg rakt framför oss. Försökte kontakta kapten men han stod och jonglerade baconchips på tungan framför några brudar."

Det är nu inte långt kvar fram till krocken och styrman skriker allt vad han kan. Det blir nu knäpptyst och minst 134 pers står och glor mot ballen.

- Fan va du skriker?
- Ja men vi ligger i kollisionskurs med M/S Gotland ju!
- Får se.

Kapten gick nu fram till panelen och ropade på den allmänna kanalen.

- Är det M/S Gotland framför oss eller?

I intervjun så sa kapten att citat "Jag fick faktiskt svar på min fråga men det var krypterat bakom en konstig dialekt, dåliga skämt och klickande ljud ifrån en mobiltelefon."

Enligt inspelade bilder ifrån båda radarappareterna hade de nog inte krockat ifall inte Gotlandia ändrat sin kurs i sista sekunden. Varför ändrade då Gotlandia 2 sin kurs så att krocken blev ett faktum?

Matrosen AKA Hövdingen sa att citat "Om ballen inte flippat så hade ju allt varit piano." slutcitat.

Det som skedde på bryggan precis innan krocken går under nautiska termer som "totalflipp" och det gäller nu andrestyrman. Kaptenen säger att citat "Killen är så jävla känslig. Ja, kort stubin ni vet."

Man kan strax innan krocken höra hur en historia börjas berättas av hövdingen. Det är en förfrågan ifrån kapten som citat "Berätta om hur du lade pungen i ballens mun igen!! DET ÄR SÅ JÄVLA SJUKT ROLIGT?! ÖJ BALLEN! LYSSNA NU!!!" slutcitat.

Vi kan inte registrera något svar ifrån andrestyrman AKA "ballen" under tiden som historien berättas. Vi har däremot kunnat fastslå exakt vilken kommentar som utlöste andrestyrmans såkallade "totalflipp".

"SMAKADE MIN PUNG GOTT ELLER?!"

Andrestyrman ska således ha tagit beslag på alla baconchips och sagt citat "Jag hatar er! Jag hatar er!" slutcitat sedan hotat med att citat "Jag mosar alla era jävla baconchips!" slutcitat. Kapten skall då ha slungat hela sin kropp emot andrestyrman och skrikit ljudligt citat "Ballen krossar baconchipsen! På han!" slutcitat.

Den sista kommentaren som hörs är citat "Håll fast fanskapet så göra jag en favorit i repris!" slutcitat.

Sedan så skall någon av de 267 människor på bryggan råkat stöta till joysticken som styr hela fartyget så att de krockar med M/S Gotland.


Bland de människor som fördes till sjukhus är hövdingen med bitmärken på pungen.

Vart har Bro Anton seglat under denna turn?

Vem bryr sig? The shitholes of europe kallar jag precis alla oljehamnar. Tiden ombord börjar lida mot sitt slut och de flesta timmar gick åt till att snickra ihop stand up rutiner och snurra på pois. En eldshowvideo ska komma upp här så fort jag kommer hem.


Mina pois jag gjort ombord. Kopparrör och flagglina på Maersks bekostnad.

Stand up rutinerna är lite knepiga att få ihop och det enda sättet att få det och fungera är ju övning, övning och åter övning såklart. Att hitta någon amatörscen att uppträda dessa på är nu nästa projekt. Har mailbombat lilla landet Sverige och den enda scenen som hört av sig hittills är Komikazes med svaret:

Hej Martin!
Ja, om vi fortfarande kör våra nybörjarkvällar den 20 oktober så vore det ju kul att se dig på vår scen.
Men det lär vi väl göra, vi har ju kört sen hösten 2006...
 
Hoppas du hinner göra andra gig på andra ställen så det inte blir din ståuppdebut, för just på Ego är det kanske inte det lättaste stället.

Inte det lättaste stället var det ja.
 
Ska åka runt och försöka hitta dessa andra scener och presentera mig i person såklart. Det går nog bättre än mail...

Annars om ni läsare ser en person stå på torget med ett par eldpois och riskerar att få svåra brännskador så kanske det är jag. Säg då hej och fråga om ett stand up framträdande.

Denna idé fick jag ifrån Nils som sa att en kille i Borgholm snurrade på ett par pois och gick runt med en hatt sen. Citat Nils:

"Han fick så jävla mycket pengar Martin. Det där måste du prova på."

Så nu är detta nya idén.

Vart båten har varit då?


Här är vi nu. Igen...

Dialogen på bryggan:

- Då var det the G-mutt igen då.
- Mmm, har fan vart här över säkert en 40 gånger.
- Va?! Endast 40? Det är den 87 gången jag ser Grangemouths vackra bro!!

Ett huvud sticker upp vid bakom en radar:

- Endast 87?! Själv har jag varit in the mutt of G 124 gånger nu.

Styrman ropar på radion:

- Öj du där nere. Du ehh, den där vaktgående nånting. Hur många gånger har du varit här?

Kort paus.

- 248 gånger nu. Det är babord i slussen och styrbord till kaj och så nu ska lotsen lämna med en lejdare på babordsidan efter vi förtöjt med 3-2 och 2-2-2. Detta vet jag eftersom jag är bästa kompis med kajgubben Mike och han sa att Happy Fellow skulle komma in här för en dag sen och nu ska han ha våran lots när vi lämnar kajen.

Helt tyst på bryggan.

- Herrejävlar. Ska han flytta hit också eller?
- Okej... ehh. --Håller för radion-- Matros heter det va?
- Ja.
- Okej matros. Fortsätt med det där ehh... ja. --Håller för radion-- Vad kallas det där han gör nu igen?
- Ehh... ehh. Arbeta tror jag.
- Just det! --Radion-- Fortsätt arbeta. Bra där. Stabil. --Tummen upp genom ventilen--

Alla ser på varandra.

- Mmm... det är så mycket man får se i arbetet.
- Ja, Skottland är vackert. Höga berg och sånt.
- Värsta bergen.
- Värsta som fan.
- Vilken tur att vi jobbar till sjöss och får se allt det här.
- --sugljud--
- --suger tillbaka..

En kort paus och alla ser på varandra. Alla börjar göra sugljud i olika versioner och blandar in olika nickar och handgester. Coola bryggan ba.

Fuck Wii!!!

Nu tar vi grälen in till däckskontoret och slaktar på riktigt. Så mycket känslor, så mycket inlevelse så mycket krig...

Imorgon klockan 17:05 dras en CS turnering igång. Nu jävlar...