Konstruktiv och Destruktiv diskussion

Ikväll sitter jag och målar i paint och tänkte förklara en teori om varför många diskussioner leder till mera känslomässiga strider istället för en mera konstruktiv form av kommunikation. Detta är min bror som givit mig bilden och jag har tidigare inlägg som jag refererar till.

image5

Ok, bilden blev hur stor som helst. Jag känner mig as proffsig nu... Obs ironi. Men iallafall så här ser då bilden ut som jag också har två följdbilder på. Detta är bara en grej nu som jag och min bror kommit på baserat på några böcker och egna funderingar. Sen kanske inte bilden är ny, det finns säkert någon liknande någonstans.

Men jag säger och där, sedan fortsätter.

Men i detta fallet så sitter två människor och diskuterar och ett ämne dyker upp. Vad som helst egentligen, det är inte poängen men grejen är att båda två vill ha en åsikt.

Personen till höger baserar sin åsikt på fakta han också kan förklara om vart han fått den ifrån. Personen till vänster vill också ha en åsikt men han baserar den på andra saker. Jag har redan två inlägg som exempel på vad personen till vänster kanske baserar sin åsikt på.

Hur självupptagna människor bearbetar ny information
Mäns slutledningsförmåga

Det är väl ungefär vad personen till vänster baserar sitt svar på, absolut ingenting helt enkelt. Jag hade små bruna bollar som såg ut som bajsbollar på den allra första bilden jag målade istället för luddig grund där, men jag kände mig seriös och målade en ny.

Ok, så vad händer när dessa två personer börjar diskutera själva ämnet? Jag har lärt mig att argumentation handlar inte om vem som har rätt utan vem som har mest tålamod. Sen vill inte någon av personerna "förlora" så dom fortsätter argumentera om själva ämnet genom att med sina åsikter försöka övertyga om att den andre har fel.

Men att övertyga någon med hjälp av sina egna åsikter och värderingar till att få den andre att erkänna sig att ha fel är totalt menlöst. Resultatet blir att, om de fortsätter diskutera om själva ämnet utan att komma med några nya åsikter eller argument, så kommer känslor med i bilden. Och när argument blir blandade med känslor över ett ämne båda två säger sig ha rätt i, är resultatet en destruktiv diskussion.

image6

Detta kan få katastrofala följder i dessa två personers relation och ska undvikas till varje pris. Det man då kan göra för att istället få en konstruktiv diskussion är att när båda två lagt fram sin åsikt, börja gräva i vartifrån den kommer istället för att fortsätta diskutera själva ämnet. Och om personen till vänster är något sånär mogen så kanske den kan lära sig något i just detta ämne.

Gud va enkelt det där lät, men oj va fort känslor kan komma in i bilden.

image7

Så summa sumarum, håll er på dom lägre regionerna i en diskussion för att få någonting utav det. Diskutera om själva källan inte själva ämnet. Därför ska man heller inte yttra sig för mycket om ämnen man har dålig koll på, utan att först poängtera ut att du baserar det direkt på några andras svar eller kanske eget logiskt tänkande.

Det låter simpelt, det är simpelt men det är kul att skriva om. Ännu roligare att observera vart man ligger och diskuterar. Om det är om källan, ämnet eller känslorna far fram och tillbaka.

Min bror kommer döda mig om det nu inte blev korrekt formulerat. Darrar lite när jag klickar på 'vik ut mig' här faktiskt.

Kommentarer
Postat av: heaven

Tror jag läste ngnstans att ni män(?) beskrevs som enkla varelser...

2007-10-27 @ 21:32:25
Postat av: Martin (sjömansbloggen)

Jag har flera sådana här nedskrivna. Brorsans skiss över norm kontra normal är hur grym som helst! Ska försöka få in den innan jag drar. =)

2007-10-27 @ 22:24:41
URL: http://cmj.blogg.se
Postat av: Michael Kors Outlet

Michael Kors Outlet to sign off on Michael Kors Outlet could be a new turning point in Michael Kors Outlet, which has raised questions about the viability of the euro itself.

2012-02-21 @ 10:05:26
URL: http://www.michaelkorssoutletonline.net
Postat av: Michael Kors

Michael Kors mens watches exhibit range from work to play and suits for any occasions, so grab prior to you regret!

2012-02-22 @ 03:36:28
URL: http://www.michaelkors-mk.com
Postat av: Louis Vuitton Purses

It's good to see this information in your post

2012-02-23 @ 02:56:27
URL: http://www.louisvuittonpurseso.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0