Norm kontra normalt

Är du normal? Varför tycker du andra människor inte är normala? Min bror visade mig en enkel graf som förklarar varför vi anser någonting är normalt eller inte. Om vad vi menar med när vi säger om vad som är normalt för oss, och inom vilka ramar vi anser andra är normala i jämförelse till oss själva.
image8
Bilden ovan är en simpel graf över "normalskalan". Dom röda områdena är extrempersonligheter som till exempel människor med extrema åsikter, psykopater, extrema fundamentalister mm. Dessa är dom ytterst få som inte klarar av att vista sig ihop med den stora folkmassan utan att en större aggression utlöses.

image9
Det gröna strecket här är nu en person. Dom två lila strecken är vad denna personen anser är normalt. Allting utanför dom lila strecken är onormalt, och då också väldigt svårt att accepteras in i dennes värld.

image10

Här har vi nu två stycken personer varav den till höger har en mycket större acceptans av vad dennes själva begrepp över vad normalitet är. Men dessa två personer är fortfarande väldigt långt ifrån varandra. Dessa två människor ser säkert med förakt gentemot den andre.

Detta är vad vi idag kallar för normalt förklarat i en enkel graf. Själva idén nu med denna bild är att din verklighetsuppfattning ska vara att du förstår att andra personer kan tycka den är normal, men du förstår också att du själv har svårt att acceptera denna nya person.

Det är svårt att förändra sin egna uppfattning om vad normalt är genom att bara knäppa sina fingrar. Men jag tycker en sådan här bild kan skänka lite ljus om varför du kanske inte gillar en viss personlighetstyp, klädstil, musiksmak eller hobby.

Ett annat sett att se på saken är vad människor gör i en grupp ifall det till exempelvis är fem personer ifrån den vänstra sidan av skalan, och en ifrån den högra. Merparten i gruppen kommer säga att den sjätte medlemmen är onormal. Och hur långt är den då "onormale" personen villig att gå för att verka normal i deras värld?

Detta sker varje dag, på varje arbetsplats, på varje skolgård. Du kanske blir kallad onormal för du ligger inte inom deras ram av "normalt".

Jag tycker inte att man nu ska försöka förändra sig själv så att du helt och hållet börjar att försöka acceptera precis varenda människa du stöter på. Du kan inte gilla alla, och alla kan inte gilla dig. Men du kan förstå att din normalitets skala sträcker sig inte kanske hela vägen mot denna nya person. Du vet däremot att andras normalitetsskalor gör det och accepterar att vi alla är olika.

Ok, jag trycker ännu en gång på vik ut mig. Hoppas brorsan inte hänger mig, jag vill få ner detta på ett enkelt sätt. Hoppas i mitt stilla sinne att det kanske skänkte lite ljus över om du är normal eller inte!

Kommentarer
Postat av: heaven

Den bästa förklaring jag ngnsin sett!

Om att olika grupper ser på varandra med förakt...hoppas jag inte. Ja, inte alla iaf...jag tror på människors nyfikenhet.

Nyfikenhet är = intelligens.

Ungefär som du beskrev det i ett inlägg(minns inte var) om gällivarehäng.....att det är konstigt att vissa inte förstår att den personliga smaken inte är densamma för alla(min tolkning).
Man kan ju byta ut 'hänget' mot vad-som-helst...pengar, musiksmak, kläder, politik...
:)

2007-10-28 @ 09:08:22
Postat av: Martin (sjömansbloggen)

Precis! När brorsan visade den för mig så kände jag att va lätt det nu är att förklara begreppet "normal".

Och gult är fult! Hur fan kan du tycka gult är fult? Ja, hur fan kan du inte ens försöka förstå, att jag kan tycka gult är fult?

2007-10-28 @ 09:24:38
URL: http://cmj.blogg.se
Postat av: Maria

Du tillsammans med din bror har nästan ganska rätt.. Det var rätt kul att läsa faktiskt. Halvkrångligt, men kul.
Vad kan man säga då.. Ja, iallafall att det är onormalt att vara normal.
-
Men vad räknas egentligen som normal-normalitet i allmänhet? Skulle det vara en genomsnittsplacering på din normal-skala?
-
Fast varför skulle man vilja vara normal egentligen? Är det verkligen att stäva mot?
Normal = tråkig. TRIST
Jag vill vara mig själv.. och intressant! vad säger du?
Haha, trevlig kväll //Maria

2007-10-28 @ 18:42:02
URL: http://mariahh.blogg.se
Postat av: Martin sjömannen

Alltså grejen är att själva begreppet normal inte ska användas. Med inlägget försäker jag bara förklara själva begreppet normal. Inte vad jag tycker är normalt eller inte vilket är helt irellevant här.

Bilderna visar exempel på hur människor tänker jämfört med deras ideal om normalitet. Om du tycker någon annan är udda, alltså onormal, så är tanken att du ska tänka att det finns andra som tycker han/hon är fullt normal.

Och vice versa såklart.

Tänk pengar, än del tycker det är fullt normalt att lägga dyra pengar på kläder. Andra inte.

2007-10-29 @ 23:50:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0