The Don driftar under öresundsbron.

Don Hjort är just nu kapten ombord. Don Hjort är den mest omtalade kaptenen i modern Broströms historia. Också i hela sjöfartens historia. Han är nog nästan mest känd för att inneha rekordet av såkallad drifting under Öresundsbron. Det går till som så att man lägger upp hela båten i en tvärsladd. Sen låter båten liksom "drifta" sidleds så långt det går under bron.

Tänk på det när ni ser båtar i sidleds när ni kör över bron nästa gång. Då försöker dom slå The Dons rekord. Detta är den största anledningen till varför olyckor sker här. Dom försöker stajla på olika vis men misslyckas fatalt.

Minns dagen som igår. Det var en tidig vårdag i april. I fjolas. Solen lyste upp det spegelblanka vattnet och det enda som bröt ytspänningen var några fiskmåsar som flyttade på sig för att observera rekordet från himlen.

Det var jag, legenden JJ och Kapten på bryggan.

The Don hade klassisk pianomusik på bakrunden, ett par läderhandskar som han delikat förde över alla panelens knappar och givetvis ett par crispy crisp Ray Bans som man kunde se sin egen spegelbild klarare än en nytvättad badrumsspegel i.

Han hade meddelat huvudkontoret Maersk i god tid innan så de stod med kikare för att spana in deras nyuppköpta kompetens.

- Okej grabbar. Då ska ni få se history in the making. --The Dons enda ord innan och under manöverns manöver--

Vi flyttade undan och lät musiken fylla våra själar. The Don rycker lite i fartreglaget och touchar till styrspaken.

Båten börjar flytta på sig.

Precis innan den lade sig sidleds i den såkallade "drifting position" så höjer The Don sina armar sakta uppåt och inväntar Mozarts toner. När musiken når klimax bara viftar han till på styrspaken, för att sedan känna tonerna ifrån musiken, med full inlevelse och med båda armar viftandes som en dirigent med sin orkester.

Vanligtvis har jag hört att kaptener använder sig av alla sina styrmän för att slå rekordet. Det spakas för fullt för att hålla båten i driftingläget och total panik brukar råda.

Men inte idag. Inte ombord i Bro Anton. Det är endast en ljuvlig solobit ifrån Mozart som ekar ut över sundet.

Båten lägger sig perfekt i sidleds. The Don sänker sina armar, vänder sig emot oss och...

- It is done. Nu skulle vi kunna drifta runt jorden om vi så ville. --Glasögonen bländar till solen strålar--

Det var sant. Båten rubbade sig inte. The Don gick ut på bryggvingen för att motta Maersks applåder med öppna armar. Danskarna stod och åt Danish Butter Cookies tillsammans med korv och wienerbröd. Dom viftade och hurrade så mycket de orkade.

Till och med en av de danska Slipsers befann sig på plats. Han höjde sin arm till höften för att endast bekräfta denna bedrift. Sedan drog han sig tillbaka till sin svarta bil och försvann mystiskt.

Vi driftar under bron och fortsätter långt till. När vi passerat det gamla rekordsträcket kommer kapten in på bryggan igen. Rättar till sina glasögon, tajtar till sina handskar och drar händerna genom håret.

- Ja, ska vi ha lite frukost grabbar? Det räcker la så här. --Går emot styrpanelen--

Hans hand närmar sig styrspaken, väntar in musiken och med en delikat liten touch börjar båten vända sig. Fast åt fel håll. Ja, ni läser rätt. Båten gör en full 360 samtidigt som The Don i motsatt håll snurrar runt med armarna rakt ut.

Med musiken i öronen och samtidigt se denna panorama slide då Öresundsbron passerar framför oss och sedan upp till rätt kurs igen.

Some people is only capable to see great things. Some people is able to do them.

Today a legend was born.

The legend of Don Hjort.


http://finnas.se/img/oresundsbron_177_363x545.jpg


Kommentarer
Postat av: Berndt

toppen toppen toppen

med du

vad spelades av Mozart????

2009-09-21 @ 02:38:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Kilroy Travels Calmare Honung Reseklipp från Asien!